Сладък пелин – Artemisia annua

Artemisia annua – Сладък пелин

За действието на китайската билка Сладък пелин ( Artemisia annua ) ще се говори все повече. Учените се опитват да докажат положителното и действие в борбата с коварните болести. Доказателствата за това непрекъснато се увеличават.

Artemisia annua е ароматно, тревисто растение, родом от Азия, вид, който се откроява от останалата част от семейството като отличен и важен източник на клинично доказани терапевтични съединения. Artemisia annua L произвежда редица сложни терпеноиди в своите трихоми, сред които артемизининът е от особен интерес за лечението на редица патологии.

Artemisia annua е в състояние да расте в най-различни местообитания, включително залесени гори, полупусти склонове, солени и каменисти полета и с голям височина, което означава, че се отглежда сравнително лесно в много климати, от тропически райони до сухи. Жизненият му цикъл е дълъг, 7 до 8 месеца, до достигне на максималния си растеж и цъвтеж.

В допълнение, растението произвежда други вещества като флавоноиди (артеметин, хризоспленети, хризоспленос, кринилинеол и еупаторин), фенолни киселини и кумарини, които увеличават въздействието и ефективността на артемизинина чрез явление, наречено фармакодинамична синергия, както и действа като антиоксидант и стимулиране на имунната система.

Артемизининът, неговите производни и други вторични метаболити, съдържащи се в растението Artemisia annua, имат потенциал да лекуват широк спектър от заболявания и страдания.

Артемизинин се използва от векове в традиционната китайска медицина за лечение на треска и малария. Маларията е инфекциозно заболяване, което е ендемично в 109 страни, причинено от протозойни паразити от рода Plasmodium и се предава от комари. Нарастващата резистентност на паразита Plasmodium към други антималарийни лечения (като хинин и неговите производни) означаваше, че са необходими други стратегии за намаляване на честотата на малария.

Именно Tu Youyou, изследовател, изследващ традиционната китайска медицина, откри, че този екстракт от Artemisia annua е потенциално ефективен срещу малария. Това се оказа едно от най-големите открития в медицината през 20-ти век, дотолкова, че през 2015 г. Tu Youyou беше удостоен с Нобелова награда за медицина за нейната работа.

През 2012 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира специфична инициатива, насочена срещу маларията, използваща комбинирана терапия с артемизинин (ACT). ACT комбинира артемизинин с друго антималариално съединение, което има различен биохимичен начин на действие, така че да се избегне или поне се опита да се избегне развитието на резистентност от паразита Plasmodium . ACT досега е най-мощният и ефективен антималариен наличен.

През последното десетилетие са проведени стотици научни изследвания, за да се изясни огромният терапевтичен потенциал на артемизинин за лечение не само на малария, но и на много други много различни заболявания, които включват рак, автоимунни (множествена склероза), възпалителни (ревматоиден артрит), дерматологични (себореен дерматит) и редки заболявания (лаймска болест и шистосомоза). Тези заболявания засягат общо 1.500 милиона души годишно.

ТЕРАПЕВТИЧЕН ПОТЕНЦИАЛ

КЛИНИЧНИ ИЗПИТАНИЯ

Таблицата по-долу обобщава всички онези проучвания в момента на клинични изпитвания. Клиничните изпитвания следват години на обширни лабораторни изследвания, които могат да включват години експерименти с животински и човешки клетки. Таблицата по-долу обобщава тези, които в момента се използват Artemisia annua или неговите производни.

ЛЕГЕНДА

Фаза I проучвания оценява безопасността на лекарство или устройство

Фаза II тестват ефикасността на лекарство или устройство.

Фаза III включват рандомизирани и слепи тестове при няколко стотин до няколко хиляди пациенти.

Фаза IV , често наричани изпитвания за наблюдение след пускане на пазара, се провеждат след одобряване на лекарство или устройство за продажба на потребители. Обикновено се използват за намиране на други индикации, че лекарството може да бъде потенциално полезно при лечение.

Болест Клинична фаза (2018)
Малария В магазина (предлага се на пазара)
Анемия Фаза IV (завършена)
Паразитемията Фаза IV (завършена)
Лупус нефрит Фаза IV (набиране)
ХИВ / туберкулоза Фаза IV
Шизофрения Фаза III (завършена)
Треска Фаза III (завършена)
Цитомегаловирусна инфекция Фаза III (завършена)
Шистосома Мансони Фаза III (завършена)
Токсоплазмоза Фаза III (завършена)
Schistosoma Haematobium Фаза III (завършена)
Колоректален рак Фаза II (набиране)
Рак на червата Фаза II (набиране)
Рак на белия дроб Фаза II (набиране)
Солидни тумори Фаза II (набиране)
Системен лупус еритематозус Фаза II (все още не се наема)
Рак на гърдата Фаза I (завършена)
Хепатоцелуларен карцином Фаза I (завършена)
Лаймска болест Фаза I (завършена)
ХИВ Фаза I (завършена)
Свързана с HPV анална интраепителна неоплазия Фаза I (набиране)
Свързана с HPV интраепителна неоплазия на шийката на матката Фаза I (набиране)
Клирънс на паразити Фаза I

 

В допълнение към посочените материали за качествата на Artemisia annua – Сладък пелин, можем да добавим, че тази билка ще добива още повече популярност в бъдеще. Надяваме се клиничните изпитания с Artemisia annua да продължат и положителното му въздействие върху болестите да се доказва за напред.

Важно е да се отбележи, че информацията за Artemisia annua и неговото производно Артемизинин е взета от достоверни източници и има чисто информативна цел за научните разработки и постигнати до момента резулати за този продукт.

Източник и допълнителен материал:

https://www.artennua.com/therapeutic-potential

https://www.centerwatch.com/clinical-trials/overview.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4297758

 

Артемизинин плюс 60 капс.

Артемизинин капсули

Вашият коментар