Пропускането на закуска увеличава артериалната плака

Закуската и артериалната плака

ПРОПУСКАНЕТО НА ЗАКУСКА УВЕЛИЧАВА АРТЕРИАЛНАТА ПЛАКА

Закуската е най-важната част от деня. Понякога забързани в ежедневието се впускате в деня без да си направите труда да закусите. Проблем ли е това? Някои изследвания показват, че да, това е проблем.

Има многобройни аргументи за и против дали закуската е най-важното хранене за деня.

Помислете за това!

Пропускането на закуска може да допринесе за лошо здраве.

Някои изследвания търсят връзката между редовното пропускането на закуска и специфични здравословни проблеми като втвърдяването на артериите, иначе известни като атеросклероза. Атеросклерозата възниква в резултат на натрупване на плака. Това може да причини редица здравословни проблеми, най-вече високо кръвно налягане (хипертония), инфаркт и инсулт. Въпреки изследването че има връзка между пропускането на закуската и втвърдяването на артериите, няма категорични доказателства, които да осигуряват причинно-следствената връзка. Пропускане на закуската вероятно не води до образуване на плака директно, но може да е показател за други нездравословни навици, които причиняват натрупване на плака.

Според проучването шансовете за натрупване на плака при хора, които редовно пропускат закуската, се удвояват спрямо тези, които закускат редовно. Това беше потвърдено чрез измервания на шест места, обикновено засегнати от натрупването на плака. Тези области са шията (каротидни артерии), коремните (инфрареналната коремна аорта) и тазовата област (илиофеморални артерии). Тези кръвоносни съдове са ключови части от кръвоносната система. Това натрупване обаче не беше въпрос само на тези, които закусиха срещу тези, които не го правеха. Тези, които не ядат достатъчно на закуска, показаха подобни резултати с тези, които прескачаха закуската изцяло.

Разлики в храненето, недостатъчното хранене и пропускането на хранене.

За да бъдем честни, тези, които хапваха поне лека закуска, бяха с по-добри резултати от пропускащите закуската. Те обаче не бяха толкова здрави, колкото тези, които сутрин хапваха пълна закуска. За тези, които са яли нещо – но не достатъчно – имаше около 20% повишена вероятност да натрупат плака в ключовите си кръвоносни съдове. Това със сигурност е много по-добра цифра от онези, които са прескочили изцяло закуската, въпреки че тя все още не се сравнява с тези, които ежедневно закусваха здравословно. Все пак закуската или липсата на такава е причина за натрупването на плака?

Директната причина? Или каква е връзката?

Смята се, че липсата на закуска не води веднага и директно се образува плака. По-вероятно е, че навиците на тези, които не ядат редовно пълноценна, здравословна закуска, като цяло вероятно са нездравословни. Например, тези, които прескачат добрата закуска, е по-вероятно да закусват често през целия ден и то вероятно с храни,  които са богати на соли, мазнини и захари.

Приеманите ястия са много рядко хранително балансирани. Следователно, разбира се, че гореспоменатите хранителни навици са нездравословно поведение. Те могат в крайна сметка да допринесат за здравословни заболявания, включително, но не само, натрупване на плака. Други проблеми, които могат да възникнат, са затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания (както споменахме по-рано) и потенциално храносмилателни проблеми.

Здравословно хранене, здравословен живот.

Ако успеете да се храните здравословно и умерено, дори да пропуснете закуската, вероятно няма да развиете всички тези здравословни състояния. За да е ясно обаче, откровеното гладуване е безспорно контрапродуктивно за отслабването.

В крайна сметка балансираната закуска може или не може да бъде най-важното хранене за деня. По-важното е балансираният хранителен режим, който отговаря на калоричните нужди на тялото. Кога ядете, със сигурност е важно, но това е във връзка с яденето късно вечер, а не рано сутрин. Ако сте склонни да пропускате закуската (и дори изобщо да не закуснвате), следете внимателно калориите си през целия ден и не забравяйте да спортувате редовно. Изборът на здравословни храни и изразходването на консумираната енергия ще ви помогне да предотвратите множество здравословни проблеми.

Източник: WebMD

Венокод Филмирани Таблети

Венокод таблетки

Венокод Таблети по 30/60/90 бр. в опаковка

Венокод таблетки

Вашият коментар