За здравословна диета!

Проучване:

За здравословна диета, не всички растителни храни са еднакви!

Искате ли да се погрижите за сърцето си и да живеете по-дълго? Започнете диета на растителна основа с много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки. Това е ключът към здравето – заключава изследването, което ангажира 48000 жени и 26000 мъже на средна възраст 64 години.

Учените проучвали техните хранителни навици през 12 години, преди и след като се включили в изследването. Никой от участващите не е бил с история на сърдечно заболяване или рак. През времето риска от смърт поради различни причини бил с 8% по-малък за участниците, които възприели растителна диета под режимно хранене и 10% по-малък за тези със здравословна растителна диета. За участниците с диета с повече плодови сокове, обработени зърна, картофи и сладкиши, рискът от смърт скачал с 11%.

Не всички растителни диети са еднакви, но увеличаването на приема на висококачествени растителни продукти през времето намалява риска от смърт дори сред хора, които започват лошокачествени диети

– казва главния автор д-р Мегу Баден. Той е изследовател към Харвардското училище по публично здраве в Бостън.

10% увеличение на здравословните растителни диети е свързано и с 10% намаление на риска от смърт, причинена от сърдечни болести. 10% увеличение на нездравословните диети е свързано с 6% увеличение на риска. Такова 10%-но увеличение може да се постигне със замяна на 1 порция дневно на рафинираните зърна с пълнозърнести продукти, повишаване на приема на плодове и зеленчуци чрез 1 порция дневно и елиминиране на 1 порция дневно захари.

Проучването е представено през март на събранието на Американската здравна асоциация в Хюстън предварително преди да бъде публикувано в списания. Други предишни изследвания показват, че яденето на висококачествени растителни храни може да намали риска от диабет и сърдечни болести.

Това проучване е обявено като първото, което тества как здравословните или нездравословни промени в храненето повлияват върху риска от смърт.

През периода, когато приемате повече пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове и  намалите приема на обработени зърна, сладкиши и десерти, животински мазнини и различни животински продукти, може да се намали риска от смърт поради сърдечна болест и други причини.

– казва Баден в заключение.

 

Автор Робърт Прайд, 06.03.2019 г. WebMD

Вашият коментар