Децата с лош контрол на астмата страдат в училище!

Децата с лош контрол на астмата страдат в училище, особено тези от етническите малцинства – сочи проучването.

Проучване:

Учените оценявали астмата и алергенния статус, функцията на белите дробове и представянето в училище на 216 чернокожи, латино и бели деца в различни американски градове.

Децата с по-чести дневни симптоми на астма имат повече отсъствия, по-малко работят в училище и с по-лошо качество на учебните занятия, според проучване, публикувано на 11.03.2019 в списание на американски колеж по алергия, астма и имунология.

Намираме връзка между лошия статус на астмата, влошения контрол на астмата, намалените функции на белите дробове, по-силни астматични симптоми и влошеното академично представяне на децата в училище – заявява автора Дафне Койнис-Мичъл.

Тези взаимовръзки са по-силно проявени сред децата от етническите малцинства, в частност латино децата. Койнис-Мичъл е професор по педиатрия, психиатрия и човешко поведение в Браун Университет, Провидънс.

Лошият контрол на астмата може да спомогне да се идентифицират деца в риск с проблеми в училище, според изследователите. Същият екип преди това открива, че градските латино деца с астма имат особен източник на стрес. Фактори като високи нива на страх от пристъпите на астмата, езикови бариери, стрес, свързан с вграждането в културата влошават симптомите на възприятие, имат по-големи опасения за медикаментите и намаляват приема на лекарства и това поставя латиносите в голям риск от несправяне в училище.

Президентът на американския колеж по алергия, астма и имунология, д-р Тод Маар, алерголог, отбелязва, че астмата е най-често срещаната хронична болест в детството сред 13,8 милиона деца, които отсъстват ежегодно от училище в САЩ.

Децата с астма, особено в градските области се нуждаят от специални грижи, защото всеки с астма трябва да се чувства добре, да бъде активен през целия ден и да спи добре през нощта – заключава Маар.

Никой не заслужава по-малко.

Робърт Прайд, 11.03.2019 – HealthDay News

Вашият коментар