Имунотерапия като лечение при рак на гърдата!

Одобрена е първата имунотерапия като лечение при рак на гърдата!

Американската администрация по храни и лекарства е дала одобрението си за първата имунотерапия при лечение на рак на гърдата.

Комбинацията от имунотерапия (Tecentriq) и химиотерапия (Abraxane) е дала ускорено подобрение за тройно негативния рак на гърдата, който е локализиран или разпространен и не може да бъде хирургично отстранен и е с клетки с протеин наречен PDL1, докладва CNN.

Изследването е публикувано миналия октомври в Ново английско списание по медицина. То показва, че средно прогресивното оцеляване (продължителност от време, когато пациента с рак не се влошава) било 7,4 месеца сред пациенти, които приемали комбинирана терапия и 4,8 месеца сред тези, които били на химиотерапия с плацебо. Проучването е поръчано от Генентех, създателя на Tecentriq.

Това е първия път, когато имунотерапията проработва в толкова труден за лечение рак и е огромна стъпка напред за тези пациенти – казва автора д-р Петер Шмид от Университета Куин Мери в Лондон.

Ускореното одобрение е един старт, казва д-р Отис Броули, професор по онкология и епидемиология в Университета Джон Хопкинс.

Американската здравна асоциация е одобрила това изследване на основата на прогресивното свободно оцеляване с надеждата, че … по-късно данните ще покажат, че лечението реално дава шанс на жените за по-дълъг живот – казва Броули пред CNN.

Публикувано в WebMD Health News

 

Вашият коментар