Повече за Маслото от крил (Krill Oil)

Krill Oil

Повече информация за Маслото от Крил (Krill Oil)

Маслото от крил е много богато на Омега 3 Омега 6 и Омега 9 мастни киселини. То се извлича от малките скариди. Китовете, мантовете, китовите акули се хранят с крил. В Норвегия думата „крил“ означава храна за китове. Хората извличат олиото от крила, поставят го в капсули и го използват в медицината. Някои марки такива продукти отбелязват, че крилът е от Антарктика. Това зависи от специфични черти на крила, наречен Eupnansia superba.

Маслото от крил основно се използва при сърдечни болести, високи нива на някои мазнини в кръвта (триглицериди) и висок холестерол, но има лимитирани научни изследвания в подкрепа на тези ползи.

Как работи?

Малсото от крил съдържа мастни киселини, подобни на рибното масло. Тези мазнини се смята, че са полезни мазнини, които намаляват подуването, холестерола и правят тромбоцитите по-малко лепкави, което намалява вероятността от формиране на струпвания.

Ползи и ефективност

  • старееща кожа – ранни проучвания предполагат, че приемането на капсули с крил олио, цинк, витамин Д, морски зърнастец, какаово масло, хиалуронова киселина и изофлавони от червена детелина 780мг 3 пъти дневно, заедно с ползването на тазаротен крем 0,1% нощем в продължение на 12 седмици изглажда бръчките, овлажнява кожата и я прави по-еластична. Не е ясно дали тези ползи се дължат на маслото от крил или на другите съставки.
  • висок холестерол – последните проучвания показват, че приемането на 1-1,5гр от специалното олио от крил дневно намаляват общия холестерол и „лошия“ холестерол с ниска плътност и увеличават „добрия“ липопротеин с висока плътност при пациенти с висок холестерол. Високи дози от по 2-3гр дневно също значително намаляват нивата на триглицеридите и др. видове мазнини в кръвта.
  • високи триглицериди – взимането на 0,25-2гр крил олио 2 пъти дневно в продължение на 12 седмици намалява нивата на триглицеридите при хора с високи нива. Обаче, при различните пациенти е в големи граници. Добавката не подобрява общия холестерол, лошия LDL или добрия HDL холестерол.
  • остеоартрит – ранни проучвания показват, че взимането на 300мгр дневно продукти с крил олио намаляват болката и сковаността при хора с остеоартрит.
  • предменструален синдром – взимането на 2 гр/дневно намалява симптомите на предменструален синдр4ом. Специална комбинация от продукти с крил олио, витамин Б, соеви изофлавони и екстракт от розмарин в прдължение на 3 месежа намалява PMS синдрома. Най-чувствително това се усеща при жени с по-редки оплаквания. Обаче не е ясно дали това се дължи на крил олиото или на другите съставки в хранителната добавка.
  • ревматоиден артрит – приемането на 300мг дневно намалява болката и сковаността при такива пациенти.
  • рак
  • депресия
  • високо кръвно налягане
  • удар

Нужни са още доказателства за ефективността на маслото от крил при тези заболявания.

Странични ефекти

Малсото от крил вероятно е безопасно за повечето възрастни хора, когато го приемат за кратък период от време (до 3 месеца). Най-честите странични ефекти са стомашни и подобни на тези при приема на рибно масло – стомачен дискомфорт, намален апетит, промяна на вкуса, стомашни киселини, оригване с вкус на риба, подуване на корема, газове, диария, гадене. Взимането на масло от крил в продължение на 1 месец може също да доведе до омазняване на кожата на лицето. В много редки случаи може да доведе до увеличаване на кръвното налягане.

Специални препоръки и предупреждения

 • бременност и кърмене – не се знае достатъчно за употребата на масло от крил през този период, затова се въздържайте от приема му.
 • нарушение в кървенето – понеже крил олиото забава съсирването на кръвта, може да се увеличи риска от кървене при хора с такива проблеми. Докато не се научи повече, такива хора да се въздържат от приема.
 • диабет – маслото от крил намалява кръвната захар при хора с диабет, но трябва внимателно да се следи за знаци за хипогликемия  (ниска кръвна захар)
 • свръхтегло – крил олиото намалява действието на инсулина при хора със свръхтегло. Това увеличава риска от развитие на диабет или сърдечни болести.
 • алергия към морски храни – хора, алергични към морска храна вероятно ще са алергични и към маслото от крил. Няма достатъчна информация за това, но се препоръчва много внимателна употреба.
 • хирургия – понеже крил олиото забавя съсирването на кръвта, може да се увеличи риска от кървене по време на операция. Спрете приема на крил олио поне 2 седмици преди плануваната интервенция.

Взаимодействие – внимавайте с комбинациите

 • медикаменти, които намаляват съсирването на кръвта (антикоагуланти / антитромбоцитни лекарства) – понеже крил олиото намалява съсирването на кръвта, приема му успоредно с други подобни лекарства увеличава шансовете за лесни подувания, синини, кръвоизливи. Такива лекарства са аспирин, допидогрел (Plavix), диклофенак (Voltaren, Cataflarm), ибупрофен (Advil, Motrin), напроксен (Anaprox, Naprosyn), далтепраин (Fragmin), еноксапарин (Lovenox), хепарин, варфаин (Coumadin) и други
 • По-редки взаимодействия Орлистат (Xenical, Alli) – използва се за намаляване на теглото / отслабване. Предпазва диетичните мазнини да се абсорбират вътрешно от организма. Но споменатите лекарства намаляват усвояването на малсото от крил, ако се вземат едновременно. За да избегнете това, взимайте орлистат и крил олиото с поне 2 часа разлика, не заедно.
 • Дозиране – подходящите доси масло от крил зависят от няколко фактора като възраст, здравословно състояние, други. Няма достатъчно научна информация за сега за различните доси. Имайте в предвид, че натуралните продукти не винаги са достатъчно безопасни и дозирането е важно. Четете внимателно етикетите и се съветвайте с вашия лекар и фармацевт.

Крил ойл 500 мг.

Крил ойл

Омега-3 1000 мг.

Омега-3 1000 мг.

Вашият коментар