Какво може да повлияе на вашето лекарство

Някои неща не е добре да се смесват.

Може да знаете, че някои лекарства не работят добре заедно. Но това, което ядете и пиете, може да окаже влияние и върху някои лекарства. Преди да приемете лекарство за първи път, говорете с вашия лекар или фармацевт, за да проверите дали има нещо, от което трябва да стоите далеч.

 

Грейпфрут

Този цитрусов плод променя начина, по който някои клетки в червата приемат и придвижват лекарството през тялото ви – той може да засегне повече от 50 лекарства. Това може да направи някои препарати при алергии по-малко ефективни и да направи другите твърде силни, включително и такива, които понижават холестерола.

 

Мляко

Млякото може да направи по-трудно за тялото ви да обработва определени антибиотици. Минералите в млякото като калций и магнезий са част от причината, и то в комбинацияс протеиновия казеин. Ако приемате антибиотици, не забравяйте да разберете за храните или напитките, от които трябва да стоите далеч.

 

Шоколад

Особено тъмният шоколад може да отслаби ефектите на лекарствата, предназначени да ви успокоят или да ви накарат да заспите. Той също така може да повиши силата на някои стимуланти. И ако приемате МАО-инхибитор, използван за лечение на депресия, той може да повиши кръвното Ви налягане.

 

Добавка за повишаване на нивото на желязо

Това може да намали ефектите на левотироксин (Synthroid), лекарство, което ви дава хормон на щитовидната жлеза, когато тялото ви не произвежда достатъчно (състояние, наречено хипотиреоидизъм). Ако вземете това лекарство и мултивитамини, проверете дали витаминът има желязо в него. Ако се нуждаете от добавка от желязо, попитайте вашия лекар за приемането на лекарството и лекарствата ви по различно време.

 

Алкохол

Алкохолът прави някои лекарства по-малко ефективни или дори безполезни, включително някои лекарства за кръвно налягане и сърце. Той също може да направи другите по-силни, отколкото би трябвало да бъдат или да предизвикат опасни странични ефекти.

 

Кафе

Той може да отслаби антипсихотичните лекарства, но да повиши ефектите и страничните ефекти на други. Може да затрудни приемането и употребата на желязо от тялото.

 

Антихистамини

Те помагат при кихане и хрема, причинени от алергии, но някои от тях могат да намалят ефективността на медикаментите за високо кръвно налягане и да повишат сърдечната честота. Говорете с вашия лекар за други начини за управление на алергиите, ако приемате лекарство за кръвно налягане.

 

Антиепилептични лекарства (AED)

Те контролират припадъци при хора, които имат епилепсия. Но AEDs могат да направят противозачатъчните хапчета по-малко в състояние да предотвратят бременността, а ранните изследвания показват, че могат да направят други лекарства по-силни и да предизвикат потенциално сериозни странични ефекти.

 

Витамин К

Ако приемате лекарството варфарин – който се използва за лечение и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци – имайте предвид колко витамин К приемате. Това може да ви изложи на по-висок риск от опасен кръвен съсирек. Броколи, брюкселско зеле, зеле, магданоз и спанак са едни от най-обичайните храни с високо съдържание на витамин К. Опитайте се да ядете същото количество храни всеки ден, така че нивото на варфарин в кръвта да остане същото.

 

Женшен

Може да намали и ефекта на варфарин. И това може да направи по-вероятно да имате вътрешно кървене, ако приемате хепарин или аспирин за разреждане на кръвта, както и нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен или други. Ако приемате МАО-инхибитори, женшенът може да причини главоболие, проблеми със съня, хиперактивност и нервност.

 

Жълт кантарион

Понякога се използва за подпомагане на хора с депресия. Може да накара черния дроб да освободи ензими (неща, които стимулират определени химични реакции в тялото ви), които могат да отслабят някои лекарства. Те включват лекарства за холестерол като ловастатин (Altoprev и Mevacor), лекарството за еректилна дисфункция силденафил (Viagra) и дигоксин (Lanoxin), използвани за лечение на някои сърдечни заболявания.

 

Гинко билоба

Някои хора използват тази билка, за да помогнат или да предотвратят високо кръвно налягане, деменция, звънене в ушите (шум в ушите) и други състояния. Приемът на гинко билоба може да отслаби ефекта на лекарствата, използвани за контрол на гърчовете, включително карбамазепин (Carbatrol, Equetro и Tegretol) и валпроева киселина (Depakene, Depakote и Stavzor).

 

Приемайте както са предписани

Само около 50% от лекарствата се приемат, както е предписано. Хората често приемат по-малко от необходимото, вземат го на случаен принцип или оставят големи различия между дозите – всичко това може да отслаби ефектите. Уверете се, че разбирате вашия план за лечение и следвайте инструкциите на вашия лекар.

 

Вашият коментар