Как алкохолът засяга Вашето тяло?

Как алкохолът засяга Вашето тяло?

Какво се случва с главата

Тридесет секунди след първата ви глътка алкохол мозъкът получава информация. Той забавя химикалите и пътищата, които вашите мозъчни клетки използват, за да изпращат съобщения. Това променя настроението ви, забавя рефлексите и отхвърля баланса ви. Вие също не можете да мислите правилно, и е възможно да не си спомняте по-късно, защото ще се борите да съхранявате неща в дългосрочната памет.

Вашият мозък се свива

Ако пиете дълго време, алкохолът може да повлияе на това как изглежда и работи мозъкът ви. Неговите клетки започват да се променят и дори да се намалят. Твърде много алкохол може да намали мозъка ви. И това ще окаже голямо влияние върху способността ви да мислите, да учите и да помните нещата. Това може също така да затрудни поддържането на стабилна телесна температура и да контролира движенията ви.

Дали ви помага да спите?

Ефектът на алкохола за забавяне на функциите на мозъка ви може да ви накара да заспите. Но няма да спите добре. Вашето тяло преработва алкохола през цялата нощ. Не получавате толкова добър сън, че тялото ви да се възстанови. И е по-вероятно да имате кошмари и ярки сънища. Вероятно ще се будите по-често за посещения на банята.

Повече стомашна киселина

Пиенето дразни лигавицата на стомаха и прави потока от храносмилателните сокове. Когато се натрупа достатъчно киселина и алкохол, вие получавате гадене и можете да изхвърлите съдържанието на стомаха. Години на тежко пиене могат да причинят болезнени рани, наречени язви в стомаха. А високите нива на стомашни сокове означават, че няма да се чувствате гладни. Това е една от причините, поради които дългосрочните консуматори често не получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят.

Диария и киселини

Тънките черва и дебелото черво също се дразнят. Алкохолът отхвърля нормалната скорост, която храната преминава през тях. Ето защо пиенето може да доведе до диария, която може да се превърне в дългосрочен проблем.

Стъпките към чернодробната болест

Черният дроб разгражда почти целия алкохол, който пиете. В този процес той обработва много токсини. С течение на времето тежкото пиене прави органа мазен и позволява да се натрупва по-дебела, влакнеста тъкан. Това ограничава притока на кръв, така че чернодробните клетки не получават това, от което се нуждаят, за да оцелеят. Докато умират, черният дроб получава белези/петна и престава да работи, болест, наречена цироза.

Увреждане на панкреаса и диабет

Обикновено този орган произвежда инсулин и други химикали, които помагат на червата да разграждат храната. Но алкохолът влияе на този процес. Химикалите остават в панкреаса. Заедно с токсините от алкохола, те причиняват възпаление на органа, което може да доведе до сериозни увреждания. След години това означава, че няма да можете да набавяте необходимия инсулин, което може да доведе до диабет. Това също може да е причина за получаване на рак на панкреаса.

Тънки кости, по-малко мускули

Честото и обилно пиене може да изхвърли вашите нива на калций. Заедно с хормоналните промени, алкохолът може да забави в тялото ви пороцеса на изграждане на нова кост. Те стават по-тънки и по-крехки, състояние, наречено остеопороза. Пиенето също ограничава притока на кръв към мускулите ви. С течение на времето ще имате по-малка мускулна маса и по-малко сила.

Вашият коментар